Pàgines

divendres, 5 de desembre del 2008

TV3, la rumba i el català

Ahir estàvem mirant el Telenotícies vespre de TV3 i van parlar que aquests dies s'ha fet un congrés o un simposi nacional sobre la rumba catalana, i que entre d'altres coses han demanat de considerar la rumba catalana com a a música popular catalana.

Però no volia parlar d'això, sinó de com han presentat la notícia a can TV3. Han posat imatges musicals de diferents grups de rumba catalana en aquest ordre:
  • Gato Pérez
  • Peret
  • Los Manolos
  • La Troba Kung-fú
  • Muchachito Bombo Infierno
Bé, quan posaven els Manolos ja li he dit a la Marta, 'mira totes les cançons en castellà i les que vindran també', i pam, així ha estat. La Marta ha flipat especialment quan han posat La Troba en castellà.

No està de més recordar que un dels principis fundacionals de TV3 era la defensa i promoció de la llengua i la cultura catalana. Això ja va néixer mort quan sempre s'ha tractat el castellà com una llengua més de la casa i no doblat o subtitulat com amb totes les altres llengües no pròpies del país i la cadena. Ja fa uns anys però que s'ha passat de basar-se en la defensa de la llengua, a basar-se en allò tant còmode i servil de 'reflectir la realitat del carrer'. Últimament ja es va més enllà, i massa sovint en cas de poder triar es tria referents espanyols i/o en espanyol.

Cal dir que dels 5 grups que van treure tots menys el Muchachito tenen temes en català. Que hi ha altres grups grans de la rumba catalana com els Ai, ai, ai o Sabor de Gràcia que tenen la immensa majoria de la seva discografia en català. O que el Gato va nàixer a l'Argentina, que arriba amb 15 anys a casa nostra en ple franquisme i tot i així va fer bastantes cançons en català.

Vergonya per TV3. Visca la rumba i visca el català!

Podeu veure-ho vosaltres mateixos al vídeo del 3alacarta, a partir del minut 24.
(petita rectificació: la cançó de Los Manolos era en anglès i no en castellà. Era 'All my loving')