Pàgines

dimarts, 9 de desembre del 2008

El Quadern gris: Llibre i bloc

Actualment estic llegint El Quadern Gris, d'en Josep Pla. És un llibre de l'editorial LaButxaca del Grup 62, un segell editorial que està molt bé i si convé ja en parlaré més endavant. En tot cas és un llibrot de gairebé 750 pàgines i que em deuria costar només 14 o 15 euros.

El llibre és una mena de dietari d'un jove Josep Pla de 21 anys, que comença el 8 de març de 1918 i acaba el 15 de novembre de 1919. Hi ha una entrada per gairebé cada dia, i en Pla explica coses que ha fet aquell mateix dia (sortides amb la barca, primera experiència en la caça), temes que parlaven en la tertúlia amb els seus amics o a la tertúlia del seu pare, records (quan estudiava a Girona, el canvi de casa), vivències d'altres persones curiosament ben detallades, o reflexions que combinen tant la visió inconformista d'un jove com la visió conservadora que sempre l'ha acompanyat. Tot acompanyat d'estirabots totalment planians i d'unes descripcions clares, completes i en una prosa plena de recursos ben poètics, com aquest, referint-se a fer un àpat amb un amic a qualsevol cala:
I de vegades, per començar, mengeu un rovelló o un pinetell a la brasa, i és com si us mengéssiu una orella de senyoreta impregnada de pinassa.
Bé, un llibre que us recomano de valent, i que al ser un dietari es pot llegir sense una continuïtat imprescindible, doncs cada entrada no depèn de l'anterior, però si us enganxa i no podeu llegir-ne només una, ja és cosa de l'autor i no pas meva.

Una iniciativa interessant és la que es va engegar en motiu del 90è aniversari de la primera entrada al dietari escrita per Pla, és la creació del bloc d'El Quadern Gris. Aquí, cada dia que en Pla va escriure una entrada al seu quadern gris, es publica una entrada al bloc a la mateixa data però 90 anys després. Així que si voleu fer un tast del llibre podeu fer una ullada al bloc, jo al llibre vaig pel 21 de novembre de 1918.

1 comentaris:

Litus! ha dit...

Ei, llegint l'entrada del teu bloc m'han vingut ganes de llegir el llibre... el tinc a casa des de fa molt de temps! És un llibre d'aquells que et compres, que saps que algun dia te'l llegiràs, però que al principi fa una mica de mandra agrafar-lo! Bé, a veure si quan arribi a casa l'agafo i li fotu una llegida! Apa nanu, a cuidar-se! Ah.. i felicitats pel bloc, que encara no t'ho havia dit! Una abraçada des de Brasil!

Litus!