Pàgines

dimecres, 25 de març del 2009

Fuga, de Xavier Gimeno

Anant a comprar alguns llibres que tenia en llista d'espera, vaig veure aquest llibre que venia amb una faixa que l'anunciava com el guanyador del Premi Pere Calders de Literatura Catalana del 2007.

No és un premi que conegués, ara cercant per internet veig que el convoca el Departament d'Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya i està adreçat als docents, ni coneixia l'autora ni el llibre, però pel fet d'haver guanyat un premi que porta el nom d'en Pere Calders, autor que sí que conec i que m'agrada molt, i pel text de contraportada li vaig donar una oportunitat.
L'última vegada que vaig comprar un llibre sense conèixer-lo i també amb premi (Pin i Soler), l'Austràlia, de Roc Casagran, també va ser una gran troballa i un molt bon llibre.

Fuga, de Xavier Gimeno, gira al voltant de l'intent de suïcidi d'en Jordi, un reconegut psiquiatre barceloní qui es troba inconscient després d'una sobredosi d'heroïna.

L'enfocament del llibre és interessant doncs el psiquiatre, el protagonista de la història, no té veu en la narració, sinó que es va construint la seva història i la seva personalitat a través dels diferents relats intercalats que en fan quatre dones importants en la seva vida: La Maria, la seva dona i mare dels seus dos fills; l'Helena, una pacient seva que ha acabat sent-ne l'amant 'oficial'; la Magda, una política que havia estat companya de militància des de jove amb el Jordi i que ara tornen a tenir un projecte en comú; i l'Alba, la seva filla gran, artista i vivint a Praga.

Les quatre dones es coneixen entre elles per diferents motius i en diferents graus. Així, amb els seus relats no només et van dibuixant la personalitat del Jordi, sinó també de les altres dones i de la seva relació amb ell. Així, a través de monòlegs de reflexió interior i d'històries que s'insinuen i més endavant s'exposen, acabes veient com al final tota la informació rebuda permet tancar de forma molt rodona el llibre i entenent els perquès de les accions del Jordi.