Pàgines

dimecres, 8 d’abril del 2009

A Itàlia no hi ha italians

O això sembla entendre's si es mira el Telenotícies de TV3 d'ahir al migdia.

Dilluns a la matinada un fort terratrèmol va sacsejar el centre d'Itàlia, i les rèpliques s'han anat repetint, això ha causat més de cent morts, milers de ferits i de gent sense casa doncs s'han enfonsat molts edifics.

Com és normal, TV3 ha anat a cobrir la notícia. Però com ho fa? Tenim una televisió catalana que va a Itàlia. Però sembla que a l'hora de buscar testimonis dels fets, al Telenotícies migdia (veure'n vídeo) no han mostrat ni un italià, que seria el més normal, ni cap català que ho hagi patit, que seria d'interès tractant-se d'una cadena catalana. Dels 5 testimonis, 5 són sudamericans que parlaven en castellà.
És a dir per informar-nos d'uns fets passats a Itàlia a través d'una televisió catalana ho hem de fer en castellà, ni són capaços de trobar algú que parli italià i subtitular-lo, ni davant de la presumpta inexistència d'italianoparlants són capaços de subtitular els qui no parlen la llengua pròpia de la cadena.

És evident que els testimonis que treuen a les notícies es trien, per tant o bé tenim que algú oblida quina es la llengua pròpia de TV3 i la que té per principi fundacional promoure; o bé hem de creure que per anar pel món necessitarem el castellà, doncs deu ser així com uns reporters catalans han anat a trobar testimonis castellanoparlants.
Aquí no crec que valgui allò tant suat de reflectir la realitat del carrer d'Itàlia, dubto que la pràctica totalitat dels afectats siguin castellanoparlants...