Pàgines

dijous, 19 de març del 2009

De cartells, cartelleres i parets

Llegeixo al bloc del Víctor Puntas (AM d'ERC) que es lamenta del fet que al poble tothom, menys ERC d'uns mesos ençà, enganxa cartells a les parets i que això fa brut, però cap entitat ni partit a part d'ells fa res per canviar-ho ni tant sols els ha respost la seva proposta de no encartellar parets i menys per felicitar-los.

L'AM d'ERC va presentar una moció al ple d'abril de 2008, aprovada pels partits del govern, on llençava la proposta que els partits polítics només pengessin cartells a les cartelleres i no a façanes, i ho feien extensiu a les entitats. Això es feia després de la campanya de la CUP denunciant l'augment de sous dels polítics locals, que va basar-se en part en els cartells que es van penjar per tot el poble, façanes incloses.

El problema però va més enllà, bastant més enllà. A Molins som moltes entitats, per tothom sabut. Això es sol posar en boca de molts molinencs com a motiu d'orgull, i especialment per part dels polítics.
Doncs bé moltes entitats generen molts actes, i és costum fer-ne difusió perquè la gent se n'assabenti, i una de les vies més clàssiques és editar cartells i penjar-los. Parlo fins ara només d'entitats, a totes les que he estat jo fins ara on la dedicació és voluntària i els recursos limitats. i fer cartells implica una inversió de diners però sobretot de temps (disseny, dur a imprimir i encartellar). I la idea és que aquesta inversió es vegi recompensada, és a dir que els cartells restin penjats fins al dia de l'acte i la gent se'n pugui informar.

I tot i que l'univers s'expandeix, a Molins l'espai és limitat. Per una banda tenim molts i molts cartells que pretenen sobreviure fins el dia de l'acte, i per l'altra tenim un nombre de cartelleres (espais habilitats per l'Ajuntament per penjar-hi cartells). Segons un recompte de la CUP de l'abril del 2008 a Molins hi ha només 21 cartelleres, 9 al centre vila i a altres barris 1 o cap. Aquest recompte el van fer 6 mesos després de demanar al ple que s'instal·lessin 20 cartelleres més de les 28 que hi havia, i en realitat no es van instal·lar sinó que se'n van treure 7 pels motius que sigui, que no s'acostumen a tornar a col·locar.

Per tant, sense haver-ho comptat, m'atreviria a dir que avui en dia hi ha tants o més cartells a dins que a fora de les cartelleres.

Aleshores, no és increïblement ingenu que des d'ERC demanin a les entitats que tots els cartells que avui en dia s'enganxen fora s'enganxin a les cartelleres? Hi cabrem?
Perquè com he dit abans he parlat només d'entitats, quan a les cartelleres públiques hi va una empresa privada de publicitat i les usa en la seva totalitat per enganxar propaganda de discoteques o empreses privades de Molins o de fora, queda completament anul·lat l'objectiu dels cartells de sobreviure fins el dia de l'acte.

Abans de demanar això no caldria prendre mesures? Augmentar ja d'una vegada el nombre de cartelleres, tant al centre com als barris. Recol·locar les cartelleres que puguin treure's temporalment. Prohibir-hi la publicitat d'empreses privades.
Sinó es garanteix més lloc per penjar els cartells, o bé els cartells tindran una vida molt més curta a les cartelleres o bé la gent ens hem de buscar la vida per encartellar arreu.

També seria interessant que des de l'Ajuntament es busqués la col·laboració amb els comerços de Molins, i facilitar-los uns plafons on les entitats (i només les entitats, quedi clar) puguessin penjar els seus cartells. Uns plafons que a poder ser estiguessin a les façanes o a un lloc asequible tot i que l'establiment estigués tancat.

I tenir les 'normes' que calguin: no enganxar amb cola, no tapar cartells d'actes que no hagin passat, no permetre propaganda privada,... I si cal posar multes, descomptar de les subvencions, etc... qui no respecti les cartellers, es fa.

Ara, pretendre que la gran massa de cartells que es mouen avui en dia més la impunitat de les empreses privades es reparteixi només en les poques cartelleres que hi ha, és prou absurd.