Pàgines

dimecres, 17 de juny del 2009

Critiquen el mal català de TV3

He parlat algunes vegades en aquest bloc, doncs és una cosa que m'emprenya i em preocupa, de com TV3, la que se suposa ha de ser la televisió nacional de Catalunya (la Catalunya autonòmica, s'entén), massa sovint s'entesta a mostrar-nos la realitat des d'una visió hispanocentrista i fent-nos veure que el castellà no només forma part de la normalitat que cal reflectir sinó que és una llengua imprescindible pels catalans per entendre el món.

A part de la crítica necessària a la feina que fa TV3 en la construcció i consolidació de l'imaginari nacional espanyol, també hi ha la crítica a la baixa qualitat de la llengua que s'usa, cada cop més exagerat, amb calcs del castellà, ús conscient i repetitiu de paraules no normatives amb l'excusa que és d'ús popular, etc...

En aquesta línia un grup de gent ha obert el bloc La nostra televisió on volen denunciar la pobresa del model lingüístic de TV3. Volent el millor per TV3, demanant-ne l'excel·lència, el mateix nivell d'exigència que tenen altres cadenes públiques de prestigi on no es permet que els professionals que hi treballen tinguin un nivell tant baix de llengua, que és ni més ni menys una de les seves eines de treball.

Des d'aquest bloc es pot accedir a un parell de vídeos que han fet on reprodueixen notícies del 3/24 tot corregint-ne les errades, o fan una paròdia a l'estil Polònia d'un telenotícies on el presentador parla 'massa bé' el català i l'hi recomanen afegir castellanismes suposadament per fer riure.
Al final dels vídeos es veu el nom del programa de TV3 i la data d'emissió on es van dir els barbarismes, doncs per més de broma que es faci s'estant denunciant fets reals.
També tenen un grup al Facebook, on els qui en tingueu us hi podeu adherir, que segur que serà més útil que adherir-se a un grup sobre si t'agrada fer el mandrós 5 minuts més al llit.